En Verner Panton Flowerpot lampe er en lampe, som de fleste ved hvordan ser ud eller i hvert fald har hørt om før. De ikoniske farvestrålende lamper, som kan fås i flere udgaver, er at finde på mange boligshops både online og fysisk. Lamperne er stadigvæk populære selvom de har flere år på bagen og de glade farver, gør dem anvendelige i mange danske hjem! En Flowerpot lampe er en af de mest solgte lamper til blandt andet entréen.

Historien bag de flotte Flowerpot lamper

Flowerpot lamperne er designet tilbage i 1968 af arkitekt og designer Verner Panton. Han lavede de simple lamper i otte stærke farver og brugte dem til sine egne udstillinger, samt i restaurationsbranchen. Der gik dog ikke længe før de rykkede ind i privaten og her har de fået lov at blive. Flowerpot lamperne har bestået tidens test og forbliver populære, selvom det er en forholdsvis billig lampe at producere, som blev købt af den brede befolkning tilbage i 70’erne, hvor man ikke var bange for pangfarver!

Verner Panton var en spændende og anderledes dansk designer, som ikke var mange for at bruge farver og anderledes materialer end hans kolleger på den tid. Han var nær ven af lysarkitekten Poul Henningsen og det var også ham der formidlede kontakten til Louis Poulsen, som spillede en stor rolle i produktionen af salget af Verner Pantons Flowerpot. Lamperne var en af Verner Pantons rigtig store succeser mens han var i live og de forbliver i produktion, fordi de stadigvæk i dag bliver revet væk!

flowerpot2

Hvem var Verner Panton?

Verner Panton er udannet som bygningsarkitekt på Kunstakademiets Arkitektskole i København og under sin studietid arbejde han blandt andet kort på Arne Jacobsens tegnestue. Da han blev færdiguddannet gik han dog sine egne veje og havde blandt andet sin egen tegnestue samt levede en række år i Schweiz. De fleste af Verner Panton opgaver, samt hans produktioner af f.eks. møbler og lamper er foregået i udlandet.

Verner Panton var outsideren i dansk design. Både når vi snakker, form, farver og materialer skilte han sig ud fra sine kollegaer. Den danske møbel- og designtradition var orienteret mod træ, stål, læder og lignende, men Verner Panton var inspireret af de nye tekniske muligheder både med hensyn til materialer og formgivning. Han adskilte sig så meget i forhold til både farve- og materialevalg i forhold til de andre fremtrædende møbeldesignere på den tid og det viste sig også at han var nødt til at forlade landet for at slå igennem.

Verner Panton havde en meget omfattende produktion, som indeholdt både møbler, lamper, stof, bladholdere osv. Farver var ofte stærke og sammensat på en spraglet måde. Og netop de stærke pangfarver var en stor del af Verner Pantons liv. I kunne i hans designs, men også i hans private hjem i København forblev farverigt med sans for skæve påfund helt indtil hans død i 1998.

Verner Pantons produkter er blevet særdeles eftertragtet blandt samlere de seneste år og mange af hans kreationer appellerer til et internationalt publikum. Det er svært for aktionshusene at værdisætte hans produkter og ofte har hans møbler og lamper gået over alt forventning og fået meget høje hammerslag. Produkter som f.eks. Flowerpot lamperne er dog produceret i et stort antal og er derfor relativt billige.

vernerpanton

Hvem producere Flowerpot lamperne i dag?

I dag bliver Verner Pantons Flowerpot lamper produceret af det danske design brand &tradition. Brandet startede tilbage i 2010 og står bag en lang række flotte møbler, lamper og andet interiør, som pryder mange danske hjem. &tradition ønsker at slå bro imellem nyt design, samt design af ældre dato og samarbejder derfor blandt andet med kendte designere som Verner Panton og Jørn Utzon.

De simple Flowerpot man kan købe fra &tradition den dag i dag er stort set identiske med lampen som Verner Panton præsenterer verden for tilbage i 1968. Den eneste lille modernisering der er sket siden er af lamperne i dag har stofledninger der matcher farver på den pågældende lampe. De er den dag i dag fremstillet af metal med en højglans pulverlakering i flotte farver. Det er i dag muligt, at få en Flowerpot lampe i femten forskellige farver, imod de otte der eksisterede da Verner levede. Så lidt på den front er der også sket!

flowerpot1

Hvilke Flowerpot lamper findes der?

Verner Panton var selv meget begejstrede for sine Flowerpot lamper og udtænkte mange spændende installationer med disse. Han designede tilbage i 70’erne også en større Flowerpot lampe med psykedeliske mønstre, som kunne benyttes over spisebordet samt en udgave der var til udendørsbrug. Disse er dog ikke til at finde i dag.

Men der findes dog stadigvæk hele fire modeller af den populære Flowerpot lampe. De er alle meget sammenlignelige da princippet bag selve skærmen er stort set identisk. Idéen bag Flowerpot lampen er en meget enkel geometrisk løsning. Overdelen består af en halvkugle der er hvidlakeret. Underdelen som samtidigt afskærmer pæren er også en halvkugle, dog meget mindre og lakeret i orange på indersiden for at give det helt rette lys.

Flowerpot VP1

Nok den mest kendte af alle Flowerpot lamperne og også den der er at finde i de flestes hjem enten i flowerpotvp1entréen, over køkkenbordet eller hvor man skulle have lyst til at placere de fine og farvestrålende lamper!

Lampen findes i følgende farver: gul, orange, rød, mint, grøn, turkis, sort, mat lysegrå, mat hvid, mat sort, kobber, messing og stål. Det er den Flowerpot lampe, der har det største udvalg af forskellige farver.

Lampen vejer 0,95 kg.

Prisen kan varierer, men ligger til 1.495 kr. og opefter alt efter hvilket materiale, man ønsker. Find den blandt andet her.

flowerpotvp2Flowerpot VP2

Storebroderen til VP1. Lamperne er identiske, med undtagelse af størrelsen. Denne lampe er nemmere at bruge enkeltvis og kan fint fungere over et mindre spisebord, sofabord eller lignende.

Lampen kan købes i gul, rød, hvid og sort.

Lampen vejer en del mere end sin lillebror, nemlig hele 3,40 kg.

VP2 koster 3.995 kr. ligegyldigt hvilken farve man måtte fortrække. Du kan finde lampen her.

flowerpotvp3

Flowerpot VP3

VP3 er en bordlampe, som har et alsidigt og flot ydre og den kan derfor bruges på mange placeringer i hjemmet. Skulle du mangle en ny sengelampe, skrivebordslampe eller lidt hyggebelysning i stuen, så er VP3 et godt bud!

Denne Flowerpot lampe findes i både stål, gul, hvid, orange, rød, mint, turkis, mat lysegrå og sort.

Lampen vejer 4,50 kg.

Lampen koster 1.995 kr. og opefter alt efter materiale. Lampen forhandles blandt andet her.

flowerpotvp4

Flowerpot VP4

Den sidste Flowerpot lampe er også en der placeres på bordet og kan ligesom VP3 benyttes næsten hvor man skulle ønske eller mangle lidt ekstra lys.

Lampen kan fås i mat sort, mat hvid, messing, kobber og stål.

Den vejer kun 1,23 kg og er derfor væsentlig lettere end den anden Flowerpot bordlampe.

Prisen er identisk med VP3 og er derfor 1.995 kr. og opefter. Flere informationer kan findes her.

Author

Oprindelige fra Djursland men dog har jeg haft min base i Århus siden 2019. Min professionelle baggrund inkluderer en uddannelse som Multimedie Designer fra Erhvervsakademi Aarhus og som Retail Designer fra TEKO. Gennem mere end otte år har jeg arbejdet dedikeret inden for interiør- og designbranchen, med erfaring fra anerkendte danske virksomheder.

Write A Comment